Havi archívum augusztus, 2020

Útfelújítás Ludas községben

Kedvezményezett neve: Ludas Községi Önkormányzat

Pályázati felhívás neve (kódszáma): Magyar Falu Program – Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás – 2020 (MFP-ÖTU/2020)

Projekt címe (azonosító száma): Útfelújítás Ludas községben az MFP-ÖTU/2020 pályázat keretében (3080139925)

Szerződött támogatás összege: 9.996.678,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A Magyar Falu Program “Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” alprogramjának keretében Ludas Községi Önkormányzat a település belterületén található Kolozsvári és Móricz Zsigmond utak burkolatának felújítását kívánja megvalósítani. A Kolozsvári út esetében a 275/3 helyrajzi számon nyilvántartott 287 méteres szakasz újul meg, a Móricz Zsigmond út pedig teljes hosszában (479 méter) felújításra kerül.

A tervezett fejlesztéssel érintett 4 méter széles és legalább 30 cm vastag burkolatú utak felülete a használattól eldeformálódott. A felújítások megkezdése előtt a felhízott padkákat le kell nyesni, a felesleges anyagot el kell szállítani. A meglévő burkolatot fel kell marni és 3% cement adagolásával helyszínen kevert cementes stabilizációként, 4,5 méter szélességben vissza kell építeni.

A cementes stabilizáció felületére 4 méter szélesen 3 réteg bitumenemulziós felületi bevonat készül, ami biztosítja a burkolat megóvását. A burkolatfelújítási munkák megkezdése előtt lenyesett, 0,5 méter szélességű padkákat a munkák befejezése után helyre kell állítani. Az elmúlt évek komoly épületfejlesztési beruházásai mellett csak kisebb figyelem jutott Ludason a települési úthálózat karbantartására.

A tervezett projekt hozzájárul a településkép és a lakosság komfortérzetének javulásához, a község közlekedési infrastruktúrájának fejlődéséhez.

A projekt legkésőbbi befejezési dátuma: 2021.12.31.

Orvosi rendelő fejlesztése Ludas községben

Kedvezményezett neve: Ludas Községi Önkormányzat

Pályázati felhívás neve (kódszáma): Magyar Falu Program – Orvosi rendelő (MFP-HOR/2020)

Projekt címe (azonosító száma): Orvosi rendelő fejlesztése Ludas községben (3076220529)

Szerződött támogatás összege: 6.000.750,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

Ludas Községi Önkormányzat a Magyar Falu Program “Orvosi rendelők fejlesztése” alprogramja keretében a Ludas, Fő utca 104. szám alatti, háziorvosi és gyermekorvosi, valamint védőnői szolgálatnak helyt adó épület belső átalakítását szeretné megvalósítani. A fejlesztést a belső tér ésszerűbb alaprajzi elrendezése iránti igény indokolja.

A jelenlegi orvosi szoba és az abból nyíló vizsgáló helyiség átalakításával, valamint a korábban polgárőri irodaként funkcionált helyiség és abból nyíló raktárhelyiség átalakításával háziorvosi rendelő, orvosi alkalmassági vizsgáló és asszisztencia helyiség jönne létre. A polgárőri iroda funkció megszűnik. A tervezett bontási munkálatok magukban foglalják a nyílásbontást kettő beltéri ajtó (100/210 cm) és egy ablak (90/150 cm) részére, négy ajtó kibontását, válaszfalbontást, aljzatbontást, a csempézett falburkolat bontását. A tervezett átalakítások részét képezi új válaszfal építése vakolással, nyílásbefalazás, új nyílásáthidalók beépítése a beltéri ajtók fölé, új háromrétegű 90/150 cm-es műanyag hőszigetelt homlokzati nyílászáró beépítése, padlólap- és falburkolás, mobil indukciós hurok építése az alkalmassági vizsgálóba, oldalfal és mennyezet festése, ajtók mázolása, 2 db új orvosi kézmosó elhelyezése, fűtőtestek áthelyezése és villanyszerelési munkák.

Az egészségügyi alapellátás infrastruktúráját érintően Ludason nem történt fejlesztés az elmúlt 10-15 évben, a projekt keretében tervezett tevékenységek megvalósulása ezért komoly előrelépést jelentene a jelenlegi állapothoz képest. Az átgondoltabb alaprajzi elrendezés kialakításával hatékonyabban működhetnek az épületben az egészségügyi alapellátások.

A projekt legkésőbbi befejezési dátuma: 2021.12.31.

Közösségi célú épület fejlesztése Ludas községben

Kedvezményezett neve: Ludas Községi Önkormányzat

Pályázati felhívás neve (kódszáma): Magyar Falu Program – Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás (MFP-KTF/2020)

Projekt címe (azonosító száma): Közösségi célú épület fejlesztése Ludas községben az MFP-KTF/2020 pályázat keretében (3083106304)

Szerződött támogatás összege: 6.998.970,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A Magyar Falu Program “Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás” alprogramjának keretében Ludas Községi Önkormányzat a Ludas, Kolozsvári út 2. szám (hrsz.: 282) alatt található épület hátsó épületrészében szeretne egy közösségi teret kialakítani. A hátsó főépület felújítással érintett részének beltéri válaszfalai, valamint két falazott kémény elbontásra kerülnek. Az üres padlástérben 2×20 cm vastag hőszigetelés kerül elhelyezésre a fafödém felső deszkázatára. Az aljzat kb. 35 cm vastagságban bontandó, új greslap padlóburkolat készül. A meglévő nyílászárók kibontása után új műanyag háromrétegű hőszigetelt üvegezésű homlokzati nyílászárók kerülnek beépítésre új áthidalókkal. A kialakításra kerülő 50,44 m2 hasznos alapterületű közösségi teremben a beltéri vakolat javítása után simító glettelés és kétrétegű diszperziós fal- és mennyezetfestés készül, valamint 4 db vízközegű radiátoros fűtőtest kerül beszerelésre és a meglévő elektromos fali kazánra kapcsoltan lesz üzemeltetve.

A felújítással érintett hátsó épületrész 15 cm-es homlokzati és 8 cm-es lábazati hőszigetelést kap. A homlokzati színezésnek meg kell egyeznie az utcafronti épületrész tervezett színével. A nyaktagi épületrészhez való csatlakozásnál a 85/210 cm-es ajtó kibontásra kerül, nyílásbővítés és új áthidaló elhelyezése után 110/210 cm-es ajtó kerül beépítésre. Ludas Községi Önkormányzat a tavalyi évben eredményesen pályázott a Magyar Falu Program “A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” alprogramjában a jelenlegi pályázatnak is tárgyát képező épület utcafronti sátortetős épületrészének és a hozzá kapcsolódó keskenyebb épületrésznek a felújítására, melynek kivitelezése jelenleg folyamatban van. Jelen pályázat a keskenyebb épületrészhez csatlakozó L alakú hátsó traktus első részének felújítására irányul.

A két projekt komplex módon kiegészítheti egymást és lehetővé teszi a teljes épület fokozatos felújítását a közösségi célú hasznosítás jegyében.

A projekt legkésőbbi befejezési dátuma: 2021.12.31.

Elektronikus ügyintézés

Koronavírus tájékoztató-portál

Magyar Falu Program (MFP)

Facebook